En liten spark i baken
Det är inte speciellt gott men det gör en hel del nytta. Mullbärste har en lång historia bakom sig, i över fyratusen år har man odlat Mullbärsväxter och då av många olika andningar. Främst som foder åt silkeslarver men även för att användas inom den kinesiska medicinen. Man använde mullbärsväxterna till bla förstoppning, diabetes, hosta, feber, huvudvärk och ömhet.
Inte nog med det nu under senare år har forskare från olika länder genomfört systematiska undersökningar av de kemiska sammansättningarna och dess funktioner. De har då kommit fram till att mullbärsblad innehåller en stor mängd näringsämnen och biologiskt aktiva substanser och effekterna av dessa har på människan visat sig mycket positivt. Några av dem minskade blodsockernivåer, bidrog till ett lägre blodtryck och kontroll av blodfetter.
Så mullbärste har en hel del goda effekter på vår kropp, det ska hålla vårt blodsocker på en jämn nivå, minska sötsuget och det är även rikt på antioxidanter. Så även om det smakar hö så kanske det är värt att klunka i sig några klunkar. För att jag skulle känna någon effekt på sötsuget så behövde jag i vilket fall dricka några koppar om dagen.
Mullbärste kan ni hitta i vanliga mataffärer men kan även finnas på vissa hälsobutiker. Så har du svårt att hålla dig borta från det söta kan det vara värt att pröva.